Aloitetaan niistä kivoista. Viime viikonloppu vietettiin neitien kanssa Helsingissä tuttuja tapaillen Jaskan ollessa (jälleen kerran...) kertaamassa. Ehdittiin nähdä Kaisia koirineen sekä pentuja Aidan viimeisimmästä pentueesta. Nämä pentuset kunnostautuivatkin hienosti ensimmäisessä näyttelyssään heti treffien jälkeisenä päivänä, onnea! (mukana olivat Saaga, Mila, Romeo ja Osmo). Seuraavana päivänä me hyppäsimme tyttöjen kanssa Päivin aina yhtä hyvin palvelevaan "taksiin" ja pääsimme lenkkeilemään Nuuksioon :) :) Nerin ja Zian on perinteisesti otettava vähintään kerran yhteen lenkin aikana ja yleensä se tapahtuu heti lenkin alussa. Emännät pääsevät siinä testaamaan äänilahjojaan ojentaessaan riiviöitä XD Hassua kyllä, kaikki muut tulevat loistavasti toimeen keskenään eikä Panda sen kummemmin kuin Nerikään pahastu Lurun riehumisleikeistä. Näitä leikkejä kun ei todistetusti ihan joka vesikoira ymmärrä, hoh hoijaa... Että kauniita kiitoksia Päiville ja tytöille, teidän seurassa saamme olla rauhassa sitä mitä olemme :) Ainoa miinus tältä lenkiltä oli, että luulojemme vastaisesti Zia oli sittenkin onnistunut nirhaisemaan Nerin kaulaan pienen haavan :( Onneksi haava oli pieni eikä ilmeisesti ole aiheuttanut harmia. Vitsin Zia! Neiti on juoksujen jälkeen ollut aikaisempaa ärhäkämpi varsinkin narttuseurassa ja taidankin pitää sitä tästä lähtien hiukka tarkemmin silmällä.

Ikävämmät kuulumiset ovat jo vähän pidemmältä ajalta, enkä osaa vielä sanoa kuinka ikäviä ne oikeastaan ovat vai ovatko ollenkaan. Maaliskuun alkupuolella Luru teki useampaan otteeseen kakkoja sisälle. Selvästi yli 6 tuntia oli liian pitkä pidättelyaika ja rutiiniksi muodostuikin yhdet kakat päivällä minun ollessa töissä ja yhdet kakat yöllä (joiden hajuun oli todella mukava herätä...). Maha rauhottui aina riisi-kanakuurilla, mutta heti palatessa normaaliin ruokintaan alkoi sisälle kakkaaminen. Lisäselvennykseksi, muutoin Luru oli aivan normaali, eli muita oireita, kuten kutinaa, oksentelua tai kipukohtauksia ei ollut. Maha ei myöskään missään vaiheessa mennyt aivan ripulivaiheeseen. Muutoin suhtautuisin asiaan varmasti rennommin, mutta ottaen huomioon, että kahdella Lurun sisarella on todettu eosinofiilinen IBD (eli krooninen, tulehduksellinen suolisairaus) olen aika varpaillani näiden mahaoireiden kanssa. Kävimme lääkärillä, joka ensialkuun otti röntgenkuvat. Kuvissa ei suolistossa näkynyt mitään poikkeavaa, mahalaukun seinämät olivat hiukan ärtyneen oloiset. Kerroin toki lääkärille kaiken tietämäni sisarten sairashistoriasta, mutta totesimme molemmat, että tässä vaiheessa ei pidä tehdä liian hätäisiä johtopäätöksiä. Lurulla ei tosiaan ole missään vaiheessa ollut sellaisia voimakkaita oireita, joita sisaruksilla on ollut. Päätimme siis aloittaa hoidon vaihtamalla ruuan Hill's IDhen ja katsomalla miten tämä vaikuttaa. Luru on nyt kolme viikkoa syönyt IDtä ja maha voi hyvin. Kerran olen koittanut palauttaa aikaisempaan ruokaan, Purina Pro Planin kana&riisiin, mutta mahaoireet palasivat heti. Joten mennään IDllä nyt pitempi pätkä ja aloitetaan pikkuhiljaa etsimään, josko löydettäisiin joku hiukan halvempi Lurulle sopiva ruoka.

Loppuun toteankin vielä kerran kauniin kiitoksen Lurun kasvattajalle Marille, joka päätti jäättää Lurun pois jalostuskäytöstä! Minusta tämä on ihailtavaa :) Liian usein tuntuu, että jalostuksessa huomioidaan kyllä kaikki "mitattavat" terveysasiat (kuten lonkat, kyynärät, PRA, kilpirauhastestit, silmäpeilaus) mutta viitataan kintaalla esimerkiksi kaikenlaisille allergioille, mahaoireille tai ylipäätään herkkyydelle sairastaa kaikenlaista pikkuvaivaa. Koira todetaan terveeksi niin kauan, kun ei ole olemassa selkeätä testitulosta, jolla se todettaisiin sairaaksi. Allergioille ja herkkyydelle sairastella kun ei valitettavasti ole mitään testiä, josta saataisiin terve tai sairas tulos. Kaikki tällaiset yliherkkyydet ja allergiat kertovat minusta yleisesti alentuneesta vastustuskyvystä. Syitä on varmasti muitakin, mutta yksi isoimmista on geneettisen vaihtelun väheneminen. Mitä pienempi on populaation geenivarasto, sen pienempi on  sen kyky tuottaa terveitä koiria, piste.