Tavoitteellinen treeniryhmä teki täsmäiskun Hilskan Kaisan oppiin ruudun osalta, koska molemmista liike tuntui siltä, että ulkopuolinen apu ei olisi pahitteeksi. Hilska haastatteli meidät molemmat treenin aluksi ja jokainen koira pääsi tekemään pari kierrosta ruututreeniä. Omaksi ongelmakseni mainitsin alustan häivyttämisen ja häiriön ottamisen merkeistä. Toisin sanoen, Luru juoksee ruutuun täydeltäkin matkalta kohtuu ok, jos ruudussa on alusta, tosin välillä tällöinkin kaartaa etumerkkejä kohti. Jos ruudussa ei ole alustaa, kaartaa voimakkaasti etumerkkejä kohti ja joskus sijoittuu jopa merkin taakse merkkiliikkeen tapaan. Kaisan yksinkertainen neuvo asiaan, alustan vähittäinen pienennys. No daa! Olisiko ehkä pitänyt oivaltaa itsekin, noloa... Noo, toisilla koirilla toimii kuulema loistavasti alustan poisto kerralla, eli juoksevat vanhasta muistista keskelle ruutua vaikkei alustaa siellä olisikaan. Toisilla koirilla alustan poistaminen aiheuttaa juuri sen, että ne lähtevät haahuamaan ympäri ruutua alustaa etsien. Tällaisilla koirilla alustaa voidaan pienentää vähän kerrallaan, niin että koira oikeasti joutuu aktiivisesti etsimään alustan ruudusta katseellaan. Kun alusta on aina keskellä, oppii koira suuntaamaan keskelle ja sen etsiessä alustaa katseella ehtii ohjaaja antaa seisomiskäskyn.

Käytännössä tätä treenattiin Lurun kanssa ensiksi puolitetulla alustalla (oma alusta oli siis mukana) ja sitten puolitetulla puolikkaalla, eli 1/4 alustalla. Lurua lähetettiin sekä läheltä ruutua, että kaukaa ruudusta. Itselleni aivan uusi harjoitus oli sellainen, jossa koira jätetään kauemmas, ohjaaja sijoittuu noin puoleen väliin koiraa ja ruutua sivuun koiran reitiltä ja lähettää koiran ruutuun. Ohjaaja voi myös sijoittua ruudun jommalle kummalle sivulle tai jopa koirasta katsottuna ruudun taakse. Lurulla toimi hienosti ruudun sivulta lähettäminen, mutta seistessäni ruudun takana liike meni sekaisin luoksetulon kanssa, eli Luru ei todellakaan pysähtynyt ruutuun. Tavoite on treenata molempia, läheltä lähettämisiä, kun halutaan treenata tarkkuutta (tällöin ohjaaja oikeasti näkee hakeeko koira alustan vai ei) ja kaukaa lähettämisiä, kun halutaan treenata vauhtia (näissä ohjaaja voi siis olla koiran sivulla, puolimatkassa, ruudun sivulla tai ruudun takana).

Minä käsitin niin, että alustaa pienentämällä sitä ei välttämättä tarvitse koskaan kokonaan poistaa. Olettaen, että sitä pienennetään tarpeeksi. Mimmoinen kuva Miialle jäi? Treenit luonnollisesti videoitiin (toki vain, kun tavoitteellisia ollaan ;), katsotaan, josko videoita tohtisi laittaa joskus nettiin asti :) Päivä oli kuuma ja siihen nähden olin todella tyytyväinen Lurun vireeseen, vaikka kuumuus sitä selvästi haittaisikin. Ihan hienosti on myös näköjään sisäistänyt ruutu-käskyn, tämä oli kuitenkin taas vieras paikka treenata. Oikein toiveikas olo jäi treeneistä ja se lienee se pääasia :)